Om oss

Varför blev det sibirisk katt?

Vi som bedriver Silverlyckans uppfödning heter Michelle och Patrik och bor i Hyllinge utanför Helsingborg i Skåne.
Varför vi skaffade Sibirisk katt beror på att vi båda har kattallergi. Vi hade nämligen hört talas om att det är många allergiker som tål den Sibiriska katten vilket väckte en gnista hopp hos oss då vi är riktigt stora kattälskare. Vi läste på om rasen och hälsade på hos en kattuppfödare för att känna om vi fick några allergiska reaktioner.
Allt kändes ok så då vågade vi köpa vår första Sibiriska katt, Pixie ❤ Efter henne var vi fast!
Vi ville ganska snart ha en katt till och fick då erbjudande om att vara fodervärdar åt Maia, d.v.s. att två kullar från henne skulle födas och växa upp hos oss.
Redan tidigt kände jag (Michelle) att det här med att föda upp katter ville jag veta mer om! Jag tyckte att det var väldigt intressant att lära mig mer om kattuppfödning, med all planering det innebär och hälsotester som görs osv. Det var helt perfekt att vara fodervärd den första tiden och få tillgång till massor av kunskap från min mentor, uppfödaren till Maia. Det gjorde att jag sedan vågade ta språnget till att skaffa mitt eget stamnamn och bli uppfödare själv.

Om rasen

Rasen kommer ursprungligen från Ryssland och det var inte förrän i början av 2000-talet de första sibiriska katterna kom till Sverige.
Av raskatterna idag är Sibiren en av de mer populära raserna och brukar hamna högt upp i listorna.
Deras temperament och personlighet är en stor orsak till det. De är aktiva, sociala, läraktiga, har ett trevligt temperament och många säger att de är ”hundlika”, d.v.s. att de oftast vill vara där vi människor är.
Generellt har den sibiriska katten lägre halter av proteinet Fel d 1 som är ett av de ämnen som brukar vara mest allergiframkallande hos katt. Detta är den andra orsaken till att rasen blivit riktigt populär!
Det är alltså många allergiker som kan ha en eller flera sibiriska katter men tänk på att det är högst individuellt! För att vara lite mer på den säkra sidan bör man besöka ett par olika testhem/uppfödare för att se hur man reagerar. Läs mer om det här.

❤ Sen att det är otroligt söta katter är en annan stor anledning till rasens popularitet… ❤